Sladké pečení bez cukru

Již to bude několik let, kdy vědci a výživový poradci poukázali na zdravější a méně kalorické alternativy klasického bílého cukru, který dokonce někteří označují za jed. Pro většinu sladkých receptů se ale stále jedná o nepostradatelnou surovinu, jíž jen tak nezaměníme. Anebo ano?

sheet-5128403_1280

Agáve sirup takovou možnost nabízí. Na rozdíl od jiných je dostatečně sladký a hustý, takže se s ním bez problémů dají sladit pokrmy při vaření i pečení. Tam navíc prospěje svou superschopností, a to sice, že dokáže zabraňovat vysoušení pečiva. Jeho vysoká sladivost (sladí víc než cukr nebo med) spolu s nízkokalorickou hodnotou (a to až o polovinu) jej staví coby vhodnou alternativou namísto cukru – stačí jej použít o ¼ méně, než je v receptu vyžadováno množství cukru.

Agávový sirup vzniká z nektaru kaktusu agáve, je tvořen z 80 % šťávy a 20 % pak zaujímá voda. Pokud se chceme bavit o jeho zdravých účincích, zmíníme podporu střev, trávení tuků a také jako preventivní prostředek proti ukládání cholesterolu v cévách. Má ovšem taky jednu negativní vlastnost, a sice že vysoký obsah fruktózy může vyvolat inzulinovou rezistenci. Takže ač je zdravější, i tady platí, že méně je někdy více.

Pokud by nás zajímalo jeho použití v receptech, věřte, že jej skutečně lze použít téměř všude, kde bychom jinak dali klasický cukr. To platí zejména u moučníků a dezertů, jako jsou pudinky, sušenky, marmelády apod. U kynutého těsta navíc podporuje kynutí.

fruit-3070148_1280

Jáhlový moučník je dobrou volbou. Jednoduše uvaříme jáhly podle návodu na obalu, přidáme k nim mandlové mléko, rozinky, sušené brusinky, sirup, mleté mandle, perníkové koření, špaldovou mouku, vejce a špetku soli, vše promícháme, vlijeme do pečící formy a upečeme. Ihned po vychladnutí můžeme podávat.

A co lahodný a zdravý čokoládový pudink? Smícháme holandské kakao, mléko, sirup a chia semínka, vložíme do ledničky, kde pravidelně čas od času promícháme, aby se semínka neuložili na dně. Necháme přes noc ztuhnout a podáváme ozdobené oblíbeným ovocem.

Vhodný je také k přípravě kuskusu na sladko. Kuskus připravíme dle návodu, sušené meruňky a rozinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat, můžeme pokrájet na menší kousky. Sójovou smetanu smícháme se sirupem a přelijeme tím kuskus smíchaný s meruňkami, rozinkami, lískovými ořechy, kokosem a skořicí.